Co w najbliższym czasie

Co zapewniamy?

  • Fartuch dla każdego uczestnika.

Uczta dla zmysłów.

Te lekcje gotowania, to świetny sposób na spędzenie
  • Na uczestników czekają stanowiska do gotowania z wcześniej przygotowanymi produktami.
  • Mamy dla was opakowania na wynos. Możecie zabrać gotowe dania ze sobą i podzielić się z najbliższymi.
  • Poczęstunek winem.
  • Otrzymasz przepisy wszystkich przygotowywanych dań.
  • Czas trwania warsztatów uzależniony jest od wybranych warsztatów, od 3 do 4 godzin.
wieczoru. Czas aby odświeżyć swoje umiejętności w kuchni. Pod czujnym okiem instruktora przygotujecie smaczne dania, które bez trudu będziecie mogli odtworzyć w swojej kuchni. Kolacja przygotowana wspólnie przez uczestników warsztatów składa się z minimum ośmiu dań. Pracujemy w parach w luźnej, nieformalnej atmosferze. Każda para przygotowuje inne danie. Celem warsztatów jest poszerzanie wiedzy i umiejętności kulinarnych. Dowiesz się jak czytać i interpretować przepisy, uzyskasz wiele wskazówek i pomysłów.
zwiń

Jakubiak lokalnie


Pozoiom trudności: (łatwy)
Prowadzący:Tomasz Jakubiak
Data:21 listopad 2013 r. (czwartek)
Czas trwania:18:00 - 22:00 (4 godziny)
Koszt:260 zł
Dostępność:brak miejsc

Tomek Jakubiak na nowo odkrywa smaki z różnych miejsc w Polsce i inspiruje się nimi w swojej kuchni. W kolejnych odcinkach nowej serii kucharz podróżuje po Polsce, szukając kulinarnych ciekawostek. Produkty lub potrawy charakterystyczne dla odwiedzanego miejsca są dla Tomka punktem wyjścia do pełnego pasji gotowania autorskich przepisów.
Najwybitniejsi kucharze świata kreujący trendy światowej gastronomii gotują z lokalnych składników i przygotowują potrawy w zależności od sezonu. Zgodnie z filozofią słynnych szefów "Jakubiak lokalnie" jest podróżą w poszukiwaniu smaków, zarówno tych mocno zakorzenionych w naszej kulturze, jak i tych zapomnianych czy niedocenionych. Tomek promując sezonowe i rodzime produkty poprowadzi warsztaty kulinarne na pełnym luzie. Nie zabraknie jednak merytorycznej wiedzy, nie tylko nakarmimy ciało, ale ukoimy duszę. Gotowe potrawy odmienią spojrzenie na kuchnie regionalną. Tego promować będziemy kuchnię z różnych regionów Polski. Podczas warsztatów każdy z produktów zostanie dokładnie omówiony łącznie z praktycznymi poradami i trikami.







Co przygotujemy:

  • Zupa rybna z dodatkiem pomidorów i pikantnych klopsików rybnych
  • Wątróbka cielęca duszona w grzybach z kluskami śląskimi
  • Domowy makaron z sosem z pieczonej papryki, dyni i koziego sera
  • Soczysty kurczak zagrodowy w panierce z wódki, miodu i orzechów podany z puree buraczanym
  • Grillowany półgęsek z kwaskowatą sałatką z listków brukselki i roszponki plus sos przecierany ze śliwek i ouzo
  • Gołąbki z drobną kaszą i dorszem w sosie białym
  • Nerki cielęce duszone z cebulą i selerem naciowym plus grillowana chałka i sałatka z pieczonych marchewek
  • Kopytka ze słodkich ziemniaków z kotlecikami z dzika w ciemnym sosie

Tomasz Jakubiak

Tomasz Jakubiak jest kucharzem i dziennikarzem kulinarnym. Wcześniej był szefem kuchni w wielu znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach.

Od wielu lat związany z telewizją śniadaniową („Dzień Dobry TVN”, „Pytanie na śniadanie”), w której promuje proste i zdrowe produkty. W 2011 roku został gospodarzem popularnego programu „Jakubiak w sezonie” w telewizji kuchnia +. W programie Tomek przekonuje do korzystania z rodzimych, sezonowych produktów, a także odwiedza polskich rolników i hodowców.

Z oddaniem angażuje się także w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży. Często bierze udział w pokazach organizowanych w domach dziecka, a także ośrodkach szkolno-wychowawczych. Uczy dzieci i młodzież jak świadomie i smacznie można jeść. Jako ekspert jest zapraszany na liczące się w świecie kulinarnym imprezy – ostatnio , jako prelegent, wziął udział w panelu kulinarnym organizowanym przez magazyn MaleMan. Dbał o merytoryczną oraz cateringową stronę panelu. Sam również doskonali się i podróżuje „za smakami”. W tym celu odwiedził m.in. Sri Lankę i Maderę, a w Rzymie szkolił się pod okiem Nestora Grojewskiego – kucharza gwiazd Hollywood.

Nasi partnerzy