Akademia Kulinarna

Akademia Kulinarna  FUMENTI oferuje pierwsze w Polsce studium na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych skupiające się na kształceniu przyszłych kucharzy najlepszych restauracji. Fakultet został zaplanowany tak, by jak najlepiej odpowiadać na zapotrzebowanie zarówno już pracujących w branży studentów, jak i ich przyszłych pracodawców. Absolwenci kursu będą pod każdym względem gotowi, by rozpocząć pracę w największych i najbardziej liczących się lokalach gastronomicznych.

Dla kogo?

Studium gastronomiczne w Akademii Kulinarnej FUMENTI przeznaczone jest dla wszystkich, którzy planują swoją karierę w gastronomii. Jeśli pracujesz już w branży – tym lepiej. Godziny zajęć zostały przystosowane do godzin pracy lokali gastronomicznych, będziesz mógł zatem z łatwością pogodzić zajęcia w Akademii z pracą. Wiedza, którą już posiadasz, będzie nieoceniona w toku zajęć.

W jaki sposób?

Zajęcia w Akademii Kulinarnej FUMENTI poprowadzą profesjonaliści pracujący z sukcesami w branży od lat, a sam kurs został zaplanowany w porozumieniu z najlepszymi restauracjami w kraju i ich szefami. Nowatorskie podejście do tematu sprawi, że uczestnicy studium nauczą się tego, co naprawdę powinni wiedzieć, zamiast suchej i oderwanej od rzeczywistości teorii.

Podczas zajęć w Akademii studenci będą uczyć się nie tylko przygotowywania dań kuchni staropolskiej, myśliwskiej, francuskiej, azjatyckiej, molekularnej czy odpowiedniego dobierania ziół lub win do serwowanych posiłków, ale także kompleksowego prowadzenia restauracji: analizy finansowej, wyposażenia i zasad bezpieczeństwa w gastronomii, zasad żywienia, obsługi klienta czy organizacji produkcji. Cały cykl trwa 1,5 roku intensywnej nauk. Będą się one odbywać się w kilkudziesięcioosobowych grupach. Co ważne – wszelkie niezbędne do uczestniczenia w zajęciach narzędzia, jak fartuch czy zestaw profesjonalnych noży, otrzymasz od Fumenti podczas pierwszych zajęć.

Studium prowadzone będzie na zasadach kwalifikacyjnych kursów zawodowych, co oznacza, że po jego ukończeniu oraz zdaniu egzaminów zawodowych przeprowadzanych przez okręgową komisję kursant otrzyma świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.

Co dalej?

Po ukończeniu studium gastronomicznego w Akademii Kulinarnej FUMENTI  będziesz potrafił nie tylko przygotować wyśmienite dania. Przede wszystkim będziesz gotowy do skutecznego prowadzenia restauracji. Z łatwością zorganizujesz pracę w lokalu, dostawy surowców i półproduktów, magazynowanie i zabezpieczenie zapasów oraz planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Nieobce Ci będą zasady opracowywania własnych receptur zgodnie z przyjętymi standardami i wprowadzanie ich do produkcji. Będziesz gotowy do przygotowania i oceny menu na każdą okazję oraz obliczenia wartości energetycznej potraw. Podsumowując – będziesz nie tylko wykształconym technikiem żywienia i usług gastronomicznych, ale przede wszystkim przygotowanym na każde wyzwanie szefem kuchni.

Formularz zgłoszeniowy

  • tryb nauki: zaoczny (co dwa tygodnie)
  • czas nauki: 1,5 roku (3 semestry, 18 miesięcy)
  • zjazdy co dwa tygodnie sobota/niedziela
  • w trakcie nauki uczniowie zdobywają dwie kwalifikacje zawodowe:
    • T.6. Sporządzanie potraw i napojów
    • T.15.Organizacja żywienia i usług

Po zdaniu egzaminów na poszczególne kwalifikacje uczeń otrzymuje państwowy dyplom Technika żywienia i usług gastronomicznych oraz certyfikat w języku angielskim potwierdzający kwalifikacje zawodowe.


Brakuje informacji?
502 355 588

Koszty:
  • wpisowe: 500,- zł
  • czesne: 750,- zł miesięcznie

Od kandydatów wymagane są:

Dokumenty należy złożyć w sekretariacie FUMENTI.


Decyzja o przyjęciu słuchacza podejmowana jest na podstawie efektów rozmowy kwalifikacyjnej.

NAUKA ZAWIERA

  • zestaw noży szefa kuchni
  • czapka, bluza kucharska, zapaska
  • kilkunastoosobowe grupy na zajęciach praktycznych
  • warsztaty umiejętności studentów w kluczowych obszarach, takich jak np. praca nożem
  • możliwość pracy wolontariackiej przy innych działaniach FUMENTI
  • gwarancja praktyk na każdej stacji w renomowanych restauracjach
  • pomoc finansowa i usługi doradztwa kariery

Nasi partnerzy